Loch Faskally en Tummel

Als je in de buurt van Pitlochry bent is het een aanrader het gebied rond Loch Faskally en Loch Tummel te bezoeken. Als je een dag de tijd hebt kun je een mooie wandeling maken van bijna 20km langs de twee lochs, zeker op een mooie dag in de herfst.

Ik heb het rondje zelf op 2 november 2009 gedaan, hoewel veel van de bladeren al waren gevallen waren er toch nog voldoende herfstkleuren te vinden, zeker als je bij de Linn of Tummel waterval komt. Startpunt is vaak de dam bij Pitlochry. Het is op de parkeerplaats bij de dam betaald parkeren, maar ik meen dat ik in 2009 hier gratis de hele dag kon staan.

Pitlochry Dam met op de voorgrond de visladder waarmee zalmen de rivier op kunnen zwemmen, aan de linkerkant van de dam is een raam om ze te bekijken (als ze er zijn)

Pitlochry Dam met op de voorgrond de visladder waarmee zalmen de rivier op kunnen zwemmen, aan de linkerkant van de dam is een raam om ze te bekijken (als ze er zijn)


Ik heb de route met de klok mee gelopen, dus eerst links van de dam langs Loch Faskally. Het eerste stuk loopt na een kort stukje door het bos grotendeels over een asfaltweg. Het is geen drukke weg, dus lopen gaat prima. Het zicht op het loch is beperkt.

Loch Faskally

Loch Faskally

Het eerste deel van de route loopt richting Clunie Hydro. Aan deze kant van de wandeling heb je niet veel zicht op de dam, maar een monument herdenkt de aanleg.

Monument voor de bouwers

Monument voor de bouwers

Dit was de plek waar een eerdere vakantie een paar keer de rust werd verstoord door overvliegende straaljagers die op oefening waren.

De electriciteit opgewekt door de Hydro wordt afgevoerd

De electriciteit opgewekt door de Hydro wordt afgevoerd

Linn of Tummel

Iets verderop kom je bij de rivier Tummel, waar je ook naar beneden kunt om de waterval te bekijken. De moeite van het fotograferen waard.

Let op bij de afdaling, natte rotsen kunnen erg glad zijn!

Let op bij de afdaling, natte rotsen kunnen erg glad zijn!

Victoria

Als je weer omhoog klimt vervolg je de weg naar Coronation Bridge (groene brug) waarmee je de rivier kunt oversteken. Rechtsaf via het bos kom je langs een monumentje ter ere van een bezoek door Queen Victoria.

Victoria's naam staat er op, hier lastig te zien

Victoria’s naam staat er op, hier lastig te zien

Garry Bridge

De route loopt vervolgens verder naar het noorden tot je bij Garry Bridge (B8019) komt. Bewonder zeker even het uitzicht op de brug van het bos en de rivier Garry. Links van de brug is trouwens ook een gratis parkeerplaats mocht je de route vanaf Killiecrankie willen beginnen.

Zicht vanaf Garry Bridge op de rivier Garry en Coronation Bridge (groene brug in de achtergrond)

Zicht vanaf Garry Bridge op de rivier Garry en Coronation Bridge (groene brug in de achtergrond)

Ga vervolgens over de brug en volg het bosgebied aan de andere kant van de rivier Garry. Volg niet de B8019, maar het wandelpad dicht bij de rivier. Als het geregend heeft kan dit wat modderig zijn.

Net zoals op zoveel plekken in de Schotse Hooglanden een plek waar een slag is uitgevochten, in dit geval naar aanleiding van het overnemen van de Schotse kroon door Willem van Oranje. In de buurt van de brug is ook Soldier’s Leap, een soldaat van het regeringsleger zou hier een sprong hebben gemaakt van 5,5m om aan de doorstotende rebellen te ontvluchten.

Clunie Hydro-Electric

Je komt op den duur weer langs de Clunie Hydro, ditmaal heb je er beter zicht op.

Clunie Hydro

Clunie Hydro

Overal waar je kijkt in Schotland zie je dammen en generatoren die gebruik maken van het altijd aanwezige water en de grote hoogteverschillen om elektriciteit op te wekken. In een aantal gevallen heeft dat geleid tot een wijziging in de natuur, zoals bijvoorbeeld bij Glen Affric waar de dode boomstammen nog in het water staan. Ook loch Faskally is zo ontstaan.

Ogenschijnlijk rustig, maar van het ene op het andere moment kan er opeens een grote hoeveelheid water vrij gelaten worden om elektriciteit op te wekken.

Ik heb eens een BBC programma gezien dat liet zien dat als Eastenders (of een vergelijkbare Britse soap) eindigde, dat alle Britten dan de fluitketels aanzetten, waardoor er in Schotland een aantal dammen aan het werk moesten om de plotselinge extra vraag op te vangen. Er zit letterlijk een man gelijktijdig naar een monitor en een tv te kijken om snel op een aantal knoppen te drukken en het grafiekje binnen twee lijnen te houden zodat een stroomtekort wordt voorkomen.

Loch Faskally

Via dit deel van de wandeling heb je ook goed zicht op Loch Faskally. Bij het wijdste stuk is het water wat stiller dan in de doorgaande route tussen de hydro en de dam bij Pitlochry, hier kun je goed reflecties vastleggen.

Loch Faskally reflecties

Loch Faskally reflecties

De route loopt verder via het bos, langs het loch om uiteindelijk weer bij de Piclochry Dam uit te komen. Je hebt wel een versnapering verdiend!

One thought on “Loch Faskally en Tummel

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.