Glen Coe

Fotograferen in Lochaber:
  • Glen Coe

Glen CoeGlen Coe is veruit de bekendste vallei van Schotland. Beroemd om de gelijknamige slag, maar met name om de schitterende ruige natuur die direct naast de doorgaande weg naar Oban/Fort William is te vinden. Een geweldig contrast met het verlaten Rannoch Moor moerasgebied dat er voor ligt en vaak de eerste echte indruk die men van de Schotse Hooglanden opdoet.

Erg populair in de zomermaanden, de parkeerplaatsen die langs de weg zijn aangelegd staan vaak vol met toeristen en dagjesmensen die de omringende heuvels in trekken. Daarnaast komen er veel wandelaars langs die de West Highland Way volgen. Ondanks dat elke fotograaf wel foto’s heeft van Glen Coe, is dit toch een onmisbare plek waar je gerust even voor uit kunt trekken.

Gezien vanuit Glasgow kom je als eerste de iconische Buachaille Etive Mor tegen die op het scharnierpunt met Glen Etive staat. Aan de rechterkant heb je het Kings House Hotel en links een kleine cottage die perfect de schaal van de berg kan illustreren.

Buachaille Etive Mor met de cottage in de voorgrond

Buachaille Etive Mor met de cottage in de voorgrond

River Coe loopt door de Glen, je passeert de rivier verschillende keren via de weg. Er is een zichtpunt (met railing en trap) bij een vrij stromende waterval waar veel toeristen gaan fotograferen, maar als je bij de parkeerplaats aan de overkant over de railing klimt kun je ook een andere waterval vastleggen die een interessanter beeld geeft.

Glencoe Waterval

Glencoe Waterval

De grootste parkeerplaats ligt bij de Three Sisters of Glen Coe. Hier begint een wandeltocht naar de Lost Valley (zichtbaar tussen de bergtoppen op onderstaande foto). Het is een mooie plek om een panoramafoto te maken, zie de foto in de header van deze pagina. Zorg er voor dat je camera helemaal waterpas staat en maak van links naar rechts een aantal overlappende foto’s. Zorg er voor dat minimaal 20% van de foto’s elkaar overlappen.

Zet je autofocus uit en stel je camera in op de manual stand, zodat alle foto’s met dezelfde belichting en scherpstelafstand wordt genomen. Als je eenvoudig het begin en eind van het panorama wilt zien, zet dan een vinger op de eerste foto en twee vingers op de laatste foto. Alle tussenliggende foto’s kun je dan in bijvoorbeeld Photoshop (Elements) samenvoegen.

Lost Valley

Lost Valley

De totale doortocht door de Glen kan gemakkelijk 20 minuten duren, zeker als het druk is met caravans. Ben je ‘s avonds op pad, dan zou het zomaar kunnen dat je de zonsondergang kunt meepikken op Loch Leven dat aan het einde van Glen Coe ligt.

Loch Leven

Loch Leven

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.