Old Man of Storr

Fotograferen in Isle of Skye:

The Old Man of Storr is een begrip op Skye. The Storr is een berggebied in het Trotternish gedeelde van Skye dat bestaat uit een grote collectie wilde en vreemdgevormde rotsen, waaronder een rechtopstaande rots die ‘The Old Man’ heet en rotsen die bekend staan als ‘The Needle’ en ‘The Cathedral’. De Old Man of Storr is een populaire locatie op Skye bij wandelaars, maar ook fotografen. Het landschap doet je soms denken dat je terug bent in de tijd van de dino’s.

Duidelijk zichtbaar vanaf Portree

Duidelijk zichtbaar vanaf Portree

Veel fotografen hebben de zonsopkomst al vastgelegd bij de Old Man of Storr. Het is geen originele locatie, maar wel een goed bereikbare plek om mooie foto’s te maken. De Old Man of Storr is bereikbaar met een duidelijk aangegeven wandeling, een kompas is niet vereist. Doordat de wandeling aan de Oostkust van Skye ligt is deze ideaal voor het fotograferen in de vroege ochtend. Maar ook overdag bij een bewolkte lucht blijft het een interessante locatie.

De zon brak net even tussen de wolken door, een zeldzaam moment op een verder bewolkte dag

De zon brak net even tussen de wolken door, een zeldzaam moment op een verder bewolkte dag

Wandeling

Je kunt de wandeling bereiken door vanaf Portree de weg naar Staffin te volgen. Een gedeelte van de weg is een single-track road die uiteindelijk over gaat in een normale tweebaansweg. Na een tijdje kom je uit bij een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren (zie onderstaand kaartje). Bedenk dat het vaak hard waait bovenaan en zorg voor goede bergschoenen. Voor de beste resultaten is een statief aanbevolen.

De beklimming zelf duurt ongeveer 1,5u – houd daar dus rekening mee als je voor zonsopkomst op de locatie wilt zijn – en is ook voor ongetrainde wandelaars goed te doen, zeker als je je tempo reguleert en regelmatig even pauzeert. Het kan er behoorlijk druk zijn, maar meestal niet op de tijdstippen waarop een landschapsfotograaf aan het werk is.

De vorm van de boom herhaald in The Needle

De vorm van de boom herhaald in The Needle

De wandeling begint in een bos gedeelte en loopt steil op. Na verloop van tijd kom je in een open gebied met schitterende uitzichten over de omringende eilanden, zoals Rasaay en met helder weer heb je ook zicht op Applecross.

De wandeling loopt verder tot je bij het eerste hek komt. Vroeger werd daar gewaarschuwd voor vallende stenen, maar tegenwoordig staat die waarschuwing hoger.

Het eerste hek

Het eerste hek

Keuze

Hier kun je een keuze maken. Als je rechtsaf omhoog gaat kom je bij het uitkijkpunt, een hoge rots met zicht op de complete rotsformatie, waar vandaan de meeste foto’s worden genomen.

Uitkijkpunt

Uitkijkpunt

Als je linksaf gaat kun je via een pad tot onder de Old Man komen, waarbij je dit uitzicht hebt op de andere rotsformaties en in de achtergrond ook nog The Cuilin (zeg ‘koelin’) bergen.

Genomen van recht onder de Old Man of Storr

Genomen van recht onder de Old Man of Storr

Cathedral en Needle

Via een pad dat bovenlangs loopt kun je van het rechter uitkijkpunt naar de Old Man (of vice versa) lopen. Je komt dan langs The Cathedral en The Needle, een machtig gezicht. Hier staat een waarschuwingsbord voor vallende rotsblokken, maar dit houdt niet veel mensen tegen.

Pad naar The Cathedral en Old Man

Pad naar The Cathedral en Old Man

Met wat voorzichtig positioneren een heel apart effect

Met wat voorzichtig positioneren een heel apart effect

Schaal

Bij het fotograferen van landschappen, maar bijvoorbeeld ook toeristische attracties, had ik vaak de neiging om te proberen zo min mogelijk mensen in het beeld op te nemen. Soms kunnen ze echter nuttig zijn om een verhaal te vertellen of de schaal van iets aan te geven.

Old Man op ware grootte

Old Man op ware grootte

Met alleen een rotsblok in beeld is het voor de kijker lastig in te schatten hoe groot hetgeen op de foto nu eigenlijk is.In het geval van bovenstaande foto zijn er in de voorgrond vijf mensen te zien die duidelijk laten zien hoe groot dit gebergte eigenlijk is. Het uitstekende rotsblok aan de linkerkant is 48 meter hoog.

Old Man of Storr

Old Man of Storr

Snelheid

De locatie trekt ook nog andere mensen aan. Het type dat van snelheid houdt. Zo heb ik verschillende mensen naar boven en beneden zien rennen en kwam ik in 2009 deze crossfietsers tegen die met enorme snelheid de heuvel af kwamen zoeven. Toen ik ze sprak gaven ze aan dat ze aan het oefenen waren voor een aankomend kampioenschap. Gekkenwerk! ;)

Naar beneden crossen

Naar beneden crossen

Volgende in de serie: De weg van Broadford naar Elgol

One thought on “Old Man of Storr

  1. Pingback: Alleen op de wereld | Zomaar een vrouwen leven

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.