Glen Affric

Fotograferen in Inverness-shire:

Glen Affric is relatief onbekend bij het grote publiek, een zijweg van de drukke A82 route van Fort William naar Inverness (ongeveer 24km ten westen van Loch Ness), maar daarom niet minder indrukwekkend en naar mijn mening één van de mooiste glens van Schotland, zeker in de herfst.

Een paar mijl van het dorpje Cannich rij je over een single-track road langs twee lochs, een dam en kijk je uit op de oude bossen van Glen Affric. Eilandjes met bomen in de lochs en dode boomstammen waar het water heeft huisgehouden voegen extra interesse toe.

In de vallei liggen Loch Affric en Loch Beinn a’ Mheadhoin (Loch Benevean). Vanaf het zuidelijk deel van de smalle weg die door Glen Affric voert, is de Sgurr na Lapaich te zien, 1150 m hoog, een uitloper van Càrn Eige, de hoogste berg van Noord-Schotland en 1183 m hoog.

Op de route van 10 mijl kom je een aantal parkeerplaatsen tegen dicht bij interessante plekken om te fotograferen. De parkeerplaatsen zijn bij Plodda Falls, Dog Falls, Loch Beinn a’ Mheadhoin aan het einde bij River Affric waar de toegang met de auto eindigt. Hier is ook een toilet.

Benevean Dam

Benevean Dam

Benevean Dam

Het eerste wat je tegenkomt op je rit naar parkeerplaats River Affric is Benevean Dam. Door de aanleg van een dam is het waterpeil 2 meter gestegen waardoor een deel van het bos verderop in de vallei onder water is komen te staan.

Boomstam stompen doen herinneren aan wat ooit was. Dit zie je verderop, maar ook de dam zelf is interessant om vast te leggen, zeker met de schitterende herfstkleuren. Als je geluk hebt is het windstil en kun je de reflecties in het donkere water vastleggen.

Schitterende kleuren in de herfst

Schitterende kleuren in de herfst

Plodda Falls

Een waterval van bijna 40 meter hoog die ik helaas nog niet heb kunnen vastleggen. Je kunt hem bereiken vanaf de Plodda Falls parkeerplaats, het is een wandeling van ongeveer 1,5km (een mijl), maar je kunt er ook voor kiezen een iets langere wandeling te maken van 2 mijl over een uitgezette wandeling. Hier kun je een beschrijving vinden.

Dog Falls

Een andere parkeerplaats is Dog Falls. Dit zijn kleinere watervallen die zich een smalle stenen passage wurmen. Het beste te zien vanaf de brug, maar erg lastig te fotograferen. Waarschijnlijk was de onderstaande foto beter gelukt met een telelens, maar het blijft een lastige locatie voor fotografie.

Dog Falls

Dog Falls

Loch Beinn a’ Mheadhoin

Dode bomen na de aanleg van de dam

Dode bomen na de aanleg van de dam

Nog een parkeerplaats. Een goede plek om de dode boomstammen te ontdekken die zijn ontstaan door de aanleg van de dam. Je kunt hier een zelfbedachte wandelroute doen over drooggevallen stukken, let op dat het wel erg modderig kan zijn.

Loch Benevean

Loch Benevean

River Affric

De River Affric parkeerplaats is het einde van de route in Glen Affric die je met de auto kunt afleggen. Het is echter meer dan de moeite waard de hele rit te doen, want hier heb je een schitterend uitzicht over de rivier Affric die zich door de vallei beweegt.

River Affric

River Affric

Zeker in de herfst een magisch gezicht. En je hoeft er niet per se geweldig weer bij te hebben, hier regende het hard, maar gelukkig niet ‘horizontaal’ zoals het zo vaak doet in de Hooglanden.

Glen Affric in volle herfstglorie

Glen Affric in volle herfstglorie

De Forestry Commission heeft ook hier een cirkelvormige wandeling uitgezet die je langs stukjes van de rivier leidt. Reken op een wandeling van een uurtje. Het hoogteverschil is soms fors en wordt overbrugd met in stenen uitgehouwen traptreden.

River Affric wandeling

River Affric wandeling

Bovenaan heb je een mooi uitzicht op de Caledonian Pine en Sgurr na Lapaich.

Sgurr na Lapaich

Sgurr na Lapaich

Volgende in de serie: Invermoriston

3 thoughts on “Glen Affric

 1. Kenneth,
  Prachtig leesvoer ! Volg je al een hele tijd en leer nog steeds.
  Binnenkort op de motor met 2 camera’s en meer lenzen voor een rondrit door Scotland.
  Ga alle info van je nog maar eens teruglezen.
  Nogmaals, dank en ga zo door.

  Henk Buteijn

 2. Pingback: Loch Faskally en Tummel | Schotland Fotograferen

 3. De Highlands van Schotland zijn eigenlijk een levend schilderij, met de steeds wisselende luchten, het fluwelen groen op de Paddocks en hillsides. Zelden zo’n fotogeniek, bijna mystiek landschap meegemaakt. Desondanks: mijn complimenten voor de prachtige foto’s. Ze wakkeren direct het verlangen aan om er weer naartoe te gaan.
  In 1997 ben ik ook met vrienden bij Glen Affrick geweest en om de glen heengelopen. Schitterend.
  Succes en veel plezier met het maken van zulke prachtige foto’s in dat betoverende land!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.