Loch Ness

Het bekendste meer van Schotland is Loch Ness met jaarlijks miljoenen bezoekers aan de twee Nessie tentoonstellingen en Urquhart Castle. Het loch zelf is vanaf de A82 weg lastig te fotograferen doordat de parkeerplekken niet geweldig geplaatst zijn, maar voor het kasteel is een grote parkeerplaats. Ook heb je goed zicht vanaf de rondvaartboten die vanuit Inverness het loch aandoen.
Continue reading

Glen Affric

Glen Affric is relatief onbekend bij het grote publiek, een zijweg van de drukke A82 route van Fort William naar Inverness (ongeveer 24km ten westen van Loch Ness), maar daarom niet minder indrukwekkend en naar mijn mening één van de mooiste glens van Schotland, zeker in de herfst.

Een paar mijl van het dorpje Cannich rij je over een single-track road langs twee lochs, een dam en kijk je uit op de oude bossen van Glen Affric. Eilandjes met bomen in de lochs en dode boomstammen waar het water heeft huisgehouden voegen extra interesse toe.

In de vallei liggen Loch Affric en Loch Beinn a’ Mheadhoin (Loch Benevean). Vanaf het zuidelijk deel van de smalle weg die door Glen Affric voert, is de Sgurr na Lapaich te zien, 1150 m hoog, een uitloper van Càrn Eige, de hoogste berg van Noord-Schotland en 1183 m hoog.

Op de route van 10 mijl kom je een aantal parkeerplaatsen tegen dicht bij interessante plekken om te fotograferen. De parkeerplaatsen zijn bij Plodda Falls, Dog Falls, Loch Beinn a’ Mheadhoin aan het einde bij River Affric waar de toegang met de auto eindigt. Hier is ook een toilet.
Continue reading