Glen Etive

Fotograferen in Argyll:
 • Glen Etive

Een zijweg tussen Rannoch Moor en Glen Coe leidt naar Glen Etive. Een stuk rustiger dan de beroemde buurman, maar zeker niet minder interessant. Over een ‘single-track road‘ van 18 mijl rijd je langs de rivier Etive naar Loch Etive. Maar de eerste beloning volgt al een paar honderd meter van de weg met de Buachaille Etive Mor, de iconische pyramidevormige berg die je pas echt doet beseffen dat je in de Highlands bent.

Buachaille Etive Mor

Buachaille Etive Mor (“De Grote Herder van Glen Etive”) is een iconische berg, zoals je hem van kleins-af-aan tekent, na de Ben Nevis misschien wel de beroemdste van Schotland.

De pyramide vorm steekt schitterend af tegen het landschap. Elke dag weer anders en zeker in de herfst in het avondlicht erg de moeite waard met de warme kleuren van de verlopen heide en varens. Vroeger in het jaar is de onderkant van de berg groen.

Buachaille Etive Mor vanaf de A82

Buachaille Etive Mor vanaf de A82

De berg is gemakkelijk te zien vanaf de A82 – een belangrijke doorgaande weg met één rijbaan aan beide kanten die van Glasgow naar Inverness loopt – en goed vast te leggen vanaf verschillende parkeerplaatsen.

Buachaille Etive Mor

Buachaille Etive Mor

Maar als je bij het bordje Glen Etive links afslaat (bij 252 op de onderstaande kaart) en een paar meter tot een parkeerplaats bij eerste brug rijdt (waar de twee boompjes staan op de kaart) dan kun je een mooiere compositie maken met de waterval op de voorgrond (zie bovenstaande foto). Een veel interessanter beeld dan direct langs de autoweg.

Zoals overal in Schotland kan het weer erg veranderlijk zijn, maar ik heb nu al twee herfsten meegemaakt dat na een compleet verregende dag er toch een zonnetje door de wolken schijnt bij Glen Etive met een schitterende zonsondergang.

Probeer er ruim een uur voor zonsondergang te zijn, zeker met een bewolkte lucht (met ruimtes tussen de wolken) heb je kans op magisch avondlicht.

Buachaille Etive Mor

Buachaille Etive Mor

Richting Loch Etive

Het is geen drukke weg richting Loch Etive. Langzaam slinger je langs en over de rivier door een schitterend berglandschap. Langs de kant van de weg zijn verschillende mooie gezichtspunten op de omringende bergen, waaronder de Black Mount.

Black Mount

Black Mount

Misschien kom je ook nog wel herten tegen, tijdens de meivakantie stonden die gewoon midden op de dag in het veld en konden we er langzaam naartoe lopen zonder dat ze meteen weg waren:

Rustig blijven staan

Rustig blijven staan

Loch Etive

Na 18 mijl kom je aan bij een parkeerplaats waar de rivier Etive in Loch Etive over gaat. Een populaire plek om te kamperen.

Een belangrijke reden voor landschapsfotografen om naar Loch Etive te rijden was altijd de vergane houten pier. Schitterend om tijdens het ‘gouden uurtje’ vast te leggen. Helaas heb ik de oude pier nooit gezien, er is sinds een paar jaar een nieuwe stenen pier die veel van de charme mist. Toen wij er aan kwamen lag het oude hout nog naast de pier.

De nieuwe pier bij Loch Etive

De nieuwe pier bij Loch Etive

Toch is het de moeite waard om even bij het Loch te blijven. Zeker als je zoals wij een donkere dag aantrof met af en toe een flauw zonnetje. De verweerde boompjes die gedurende het jaar veel te verduren krijgen vormen een dankbaar onderwerp.

Deze boompjes krijgen veel te verduren

Deze boompjes krijgen veel te verduren

5 thoughts on “Glen Etive

 1. Voor het eerst in Schotland geweest. En niet de laatste keer. Een week Isle of Arran bleek veel te kort. Na die week een week aan Loch Leven, nabij Glencoe. Daar ook ontzettend genoten van o.a. Loch Etive, die we bereikten via een single track weg.
  Dit jaar 2 weken en nu reeds plannen om volgend jaar 3 week te gaan.
  Als fotograaf heb ik me lekker uit kunnen leven.

 2. Mooie reportage en goed te volgen op Google Maps.
  Artikel vermeldt niet of er daadwerkelijk ook gekampeerd is.
  Mooi foto’s en zeker een bezoek waard.

 3. Wat een prachtige foto’s. Ik ga zelf ook in februari naar Schotland en neem dan ook zeker mijn camera mee. Mag ik vragen welke lens/lenzen je hebt gebruikt voor het maken van deze prachtige foto’s?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *