Loch Faskally en Tummel

Featured

Als je in de buurt van Pitlochry bent is het een aanrader het gebied rond Loch Faskally en Loch Tummel te bezoeken. Als je een dag de tijd hebt kun je een mooie wandeling maken van bijna 20km langs de twee lochs, zeker op een mooie dag in de herfst.

Ik heb het rondje zelf op 2 november 2009 gedaan, hoewel veel van de bladeren al waren gevallen waren er toch nog voldoende herfstkleuren te vinden, zeker als je bij de Linn of Tummel waterval komt. Startpunt is vaak de dam bij Pitlochry. Het is op de parkeerplaats bij de dam betaald parkeren, maar ik meen dat ik in 2009 hier gratis de hele dag kon staan.

Pitlochry Dam met op de voorgrond de visladder waarmee zalmen de rivier op kunnen zwemmen, aan de linkerkant van de dam is een raam om ze te bekijken (als ze er zijn)

Pitlochry Dam met op de voorgrond de visladder waarmee zalmen de rivier op kunnen zwemmen, aan de linkerkant van de dam is een raam om ze te bekijken (als ze er zijn)


Continue reading

Loch Ness

Het bekendste meer van Schotland is Loch Ness met jaarlijks miljoenen bezoekers aan de twee Nessie tentoonstellingen en Urquhart Castle. Het loch zelf is vanaf de A82 weg lastig te fotograferen doordat de parkeerplekken niet geweldig geplaatst zijn, maar voor het kasteel is een grote parkeerplaats. Ook heb je goed zicht vanaf de rondvaartboten die vanuit Inverness het loch aandoen.
Continue reading

Elgol

Elke fotograaf die naar Isle of Skye gaat moet een bezoek brengen aan Elgol. Het dorpje heeft een kleine haven die schitterend is gelegen met uitzicht op de machtige Cuilin heuvels. Door de ligging aan de Westkust van Skye is dit een ideale locatie voor een zonsondergang. Dit maakt dat het soms een drukke locatie kan zijn, maar tijdens mijn bezoek afgelopen Meivakantie was het uitgestorven.

Een perfecte zonsondergang

Een perfecte zonsondergang

Continue reading

De weg van Broadford naar Elgol

De single-track weg van Broadford naar Elgol barst van de interessante foto onderwerpen om te fotograferen. Van een interessante dode boom, via een ruïne van een kerk met begraafplaats en de altijd-aanwezige schapen naar Torrin met uitzicht op Loch Slapin en Blaven. En dan als toetje het geweldige uitzicht op de Cuilin heuvels vanaf Elgol.

Let op! Eigen vervoer is aan te bevelen, er rijdt alleen een postbus. Continue reading

Glen Affric

Glen Affric is relatief onbekend bij het grote publiek, een zijweg van de drukke A82 route van Fort William naar Inverness (ongeveer 24km ten westen van Loch Ness), maar daarom niet minder indrukwekkend en naar mijn mening één van de mooiste glens van Schotland, zeker in de herfst.

Een paar mijl van het dorpje Cannich rij je over een single-track road langs twee lochs, een dam en kijk je uit op de oude bossen van Glen Affric. Eilandjes met bomen in de lochs en dode boomstammen waar het water heeft huisgehouden voegen extra interesse toe.

In de vallei liggen Loch Affric en Loch Beinn a’ Mheadhoin (Loch Benevean). Vanaf het zuidelijk deel van de smalle weg die door Glen Affric voert, is de Sgurr na Lapaich te zien, 1150 m hoog, een uitloper van Càrn Eige, de hoogste berg van Noord-Schotland en 1183 m hoog.

Op de route van 10 mijl kom je een aantal parkeerplaatsen tegen dicht bij interessante plekken om te fotograferen. De parkeerplaatsen zijn bij Plodda Falls, Dog Falls, Loch Beinn a’ Mheadhoin aan het einde bij River Affric waar de toegang met de auto eindigt. Hier is ook een toilet.
Continue reading

Eilean Donan Castle

Eilean Donan Castle is het prototypische Schotse kasteel. Eén van de bekendste kastelen van Schotland, schitterend gelegen in Dornie aan Loch Alsh met op de achtergrond de bergen van Isle of Skye. Een populaire plek voor toeristen, niet in de minste plaats door de schitterende route er naartoe.

Het kasteel is vooral bekend van de films Highlander, Entrapment en The World is Not Enough (James Bond) en is één van de meest gefotografeerde kastelen van Schotland. 200 jaar lang, tot 1911, was het kasteel een ruïne, maar is herbouwd volgens de oorspronkelijke tekeningen en toegankelijk voor bezoekers sinds 1932.
Continue reading

Old Man of Storr

The Old Man of Storr is een begrip op Skye. The Storr is een berggebied in het Trotternish gedeelde van Skye dat bestaat uit een grote collectie wilde en vreemdgevormde rotsen, waaronder een rechtopstaande rots die ‘The Old Man’ heet en rotsen die bekend staan als ‘The Needle’ en ‘The Cathedral’. De Old Man of Storr is een populaire locatie op Skye bij wandelaars, maar ook fotografen. Het landschap doet je soms denken dat je terug bent in de tijd van de dino’s.

Duidelijk zichtbaar vanaf Portree

Duidelijk zichtbaar vanaf Portree

Continue reading

Glen Coe

Glen CoeGlen Coe is veruit de bekendste vallei van Schotland. Beroemd om de gelijknamige slag, maar met name om de schitterende ruige natuur die direct naast de doorgaande weg naar Oban/Fort William is te vinden. Een geweldig contrast met het verlaten Rannoch Moor moerasgebied dat er voor ligt en vaak de eerste echte indruk die men van de Schotse Hooglanden opdoet.

Continue reading